Bewegwijzering in de zorg

Gepubliceerd op 1 augustus 2024

Het belang van duidelijke bewegwijzering in de zorg

Zorginstellingen zoals ziekenhuizen worden vaak als een doolhof ervaren. Voor bezoekers en patiënten is het heel belangrijk dat ze weten welke kant ze op moeten. Een duidelijke bewegwijzering kan daarvoor zorgen.

Bewegwijzering op kantoor - signing op kantoor

Waar moet bewegwijzering in de zorg aan voldoen?

Bewegwijzering, ook wel wayfinding genoemd, gaat zoals de naam eigenlijk als zegt over “het vinden van de weg”. Omdat het in ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgcentra heel cruciaal is om een efficiënte doorstroom te creëren is het belangrijk om vooraf rekening te houden met een aantal belangrijke dingen.

  • Bewegwijzering moet relevante informatie bieden op strategische plekken zoals ingangen, wachtruimtes, liften en gangen.
  • In de zorg moet de bewegwijzering vooral duidelijk en eenvoudig te begrijpen zijn. Maak gebruik van herkenbare symbolen, duidelijke kleuren en goed leesbare lettertypes.
  • Eenheid is erg belangrijk. Zorg ervoor dat in het hele zorgcentrum dezelfde ontwerpstijl wordt aangehouden. Dit om verwarring te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de bewegwijzering toegankelijk is voor iedereen, inclusief mensen met een visuele beperking. Dit kan betekenen dat er braille toegevoegd moet worden.
  • Ontwikkel vooraf logische en gemakkelijk te volgen routes. Maak daarbij gebruik van kleuren, pijlen en nummering om de navigatie eenvoudiger te maken.
  • Kies voor materialen en montagewijzen die geschikt zijn voor de situatie. Denk aan materialen die eenvoudig te reinigen zijn en een ‘hufterproof’ montage.

Signing in de ouderenzorg

Veel ouderen die in zorginstellingen verblijven, hebben te maken met een verminderd geheugen of dementie. Omdat ze snel onrust en verwarring ervaren hebben ze veel baat bij herkenbaarheid. Maak dus gebruik van duidelijke pictogrammen en vul deze zo nodig aan met eenvoudige, duidelijke woorden. En omdat visuele geheugensteuntjes bij deze groep goed werken, kun je daar op inspelen door bijvoorbeeld een unieke sticker op de deur naar hun eigen woning te bevestigen. Je kunt dit natuurlijk ook omdraaien door de deuren waar ze eigenlijk niet doorheen mogen te “verstoppen” door ze mee te nemen in de totale wandbekleding.

Signing bij GGZe Breburg - Signing zorginstelling

Signing in de zorg is maatwerk

Omdat veel zorginstellingen een specifieke doelgroep hebben, is het belangrijk om samen duidelijk te krijgen wat de specifieke wensen en eisen zijn. Waar is behoefte aan en waar moet de bewegwijzering en aankleding aan voldoen? De Letterspecialist heeft recent de complete signing mogen verzorgen voor Huize d’n Hert van SMO, een opvang voor dak- en thuislozen in Helmond. Samen met de locatie hebben we een compleet concept bedacht en dat vertaald naar een totaalplan voor de bewegwijzering  en interieurdecoratie. Ook een keer samen sparren over signing in de zorg? Wij denken graag met je mee!

Meer informatie? Neem contact op!
Deel dit bericht
Stel hier uw vraag


    Archipel Thuis logo Berkvens *Big Ass Battery Logo Caterpillar Logo Continu Logo DAF Logo De Bruyn Metaal Logo Driessen Autogroep Enson GGzE logo logo Heijmans Hub Noord-Brabant logo Jacob Roelandslyceum Jamin Janssen de Jong Logo Janssen Fritsen Knaapen Logo Knapen Trailers Maas logo Logo Minkels Solutions to rely on MSI logo Multifix logo Optimum Sorting Logo Royal Dutch Kusters Engineering Logo Van der Kruijs *SMO Logo Stedelijk college Eindhoven Logo Strukton Worksphere Logo Tomra Sorting Solutions Totaal kantoorinrichting Logo Unica Unilux Universal B.V. Logo Van Galen Klimaattechniek Logo Van Happen Containers.nl Containers | Transport | Afvalinzameling Logo Van Rooijen logistiek Logo VDL Bus & Coach We Provide Logo KSS - Wij zijn jong Logo Woonpartners